Reformáció 502. évfordulója

 

Idén az evangélikus és a református egyház közösen emlékezett meg a Reformációról.

A szabadkai evangélikus templomban megtartott Istentiszteleten Harangozó László református lelkipásztor hirdette az igét, kiemelve a megújulás fontosságát napjainkban is.

Az Istentisztelet keretein belül Gyurik Melinda restaurátor egy közel két évszázados időkapszulát bontott fel, amelyre a verbászi evangélikus templom felújítása során bukkantak rá az illetékesek, amikor is a toronyból leemelték a keresztalmát, tartalmával együtt.

Ezt követően a templom előtti Reformáció terén sor került a reformátorok Luther Márton és Kálvin János, illetve Iványi István, szabadkai történetíró mellszobrának megkoszorúzására az egyházi elöljárók által.

Dolinszky Gábor, evangélikus püspökhelyettes a jelenlévőknek a következőket hangsúlyozta ki: „Szabadkán vagyunk, ahol többségében katolikusok vannak. Van egy evangélikus és egy református templomunk, és úgy gondoltuk, hogy az összetartozásunkat talán így is kifejezzük, hogy közösen tartunk istentiszteletet, hogy közösen koszorúzunk, hiszen ez a mi ünnepünk.”

Az ökumenikus alkalom egy szerény szeretetvendégséggel zárult a szabadkai evangélikus templom gyülekezeti termében. Esélyt adva e módon is arra, hogy a Bajsáról, Kúláról, Bácsfeketehegyről és Verbászról érkezett evangélikus hívek a szabadkai református hittestvéreikkel elmélyíthessék kapcsolatukat.