ReforMaraton 500 Szabadkán is.

Ötszáz évvel ez előtt a keresztény egyház megújult, mely azokkal a kalapácsütésekkel kezdődött, amelyel Luther Márton, Wittenbergi vártemplom kapujára kiszögezte a 95 tételt. Ennek emléket állítva idén, október 1-jén útjára indul a ReforMaraton 500, mely során 500 óra alatt (október 1-21) 500 Kárpát-medencei protestáns templom falára, kapujára helyezik ki a 95 tételt. Az útvonaluk: Őrvidék, Nyugat-Magyarország, Muravidék, Drávaköz, Délvidék, Közép-Magyarország, Felvidék, Kárpátalja, Kelet-Magyarország, Partium, Erdély, Székelyföld. Az akkori „kalapácsütések” egy mozgalmat generáltak. A szervezők bíznak abban, hogy ezzel a rendezvénnyel nekik is sikerül egy olyan mozgalmat elindítaniunk, amihez sokan csatlakozhatnak.
A tegnapi napon Szabadkára is eljutottak a futók és elhozták számunkra a 95 tételt, melyet közösen ki is szögeztünk a szabadkai (vár)templom ajtajára. Nagy érdeklődés volt a reformáció 500 évfordulója alkalmából megtartott maraton iránt.
Dolinszky Gábor, evangélikus püspökhelyettes: „Külön büszkék vagyunk arra, hogy a Vajdaságban mi adtuk az egyetlen helyszínt, ahova eljutott ez a 95 tétel, ez a futás. Kicsit nehéz volt megszerveznünk az úton való átkelést, de sikerült egy lelkes csapatot összeszednünk ahhoz, hogy mi is jelen tudjunk lenni, részt tudjunk venni ebben a programban.”

Bardócz Csaba, lelkipásztor, Ikafalva, Székelyföld: „Számunkra a határok nem léteznek, éppen ezért olyan rendezvényben gondolkodtunk, amelyik az egész Kárpát-medencét érint, magába foglalja. Arra gondoltunk, hogy a magyarra fordított lutheri 95 tételt elvisszük minél több közösséghez, és ezzel együtt egy biztató folyamatos reformációra buzdító üzenetet is.”