502. godišnjica Reformacije

 

 

Ove godine Evangelička i Reformatska crkva zajedno su obeležile Reformaciju.

Na Bogosluženju, u Evangeličkoj Crkvi u Subotici Božju reč je propovedao Laslo Harangozo, reformatski sveštenik, naglašavajući značaj obnove i u današnje vreme.

U okviru Bogosluženja, restaurator Melinda Đurik, otvorila je vremensku kapsulu staru od skoro dva veka, koju su otkrili odgovorni, tokom obnove Evangeličke crkve u Vrbasu, kada je križna jabuka skinuta sa kule, zajedno sa njenim sadržajem.

Nakon svečanog Bogosluženja, sveštenici i predstavnici biskupije položili su vence na kipove Martina Luthera, Ištvana Ivanjija i Janoša Kalvina, koje se nalaze na trgu Reformacije ispred Evangeličke crkve.

Gabor Dolinsky, evangelički zamenik biskupa, naglasio je prisutnima: „ U Subotici smo, gde su u većini katolici. Imamo jednu evangeličku i jednu reformatsku crkvu, i smatramo da pripadnost i povezanost izražavamo i održavanjem zajedničkih Bogosluženja, zajedničkim polaganjem venaca, jer je ovo naš praznik“.

Ceremonija se završila sa večerom ljubavi za sve prisutne u crkvenoj sali Evangeličke zajednice. Pružajući šansu na ovaj način evangeličkim vernicima iz Bajše, Kule, Feketića i Vrbasa da prodube i ojačaju odnose sa svojom reformatskom braćom iz Subotice.