Osveštenje sveštenika u 500. jubilarnoj godini Reformacije

Dana 22. oktobra 2017.-te godine u okviru  svečanog Bogosluženja,  Zoltan Deže Adorjani mlađi, biskup Evangeličke - Lutheran Biskupije u Rumuniji, osveštio je za sveštenika Arona Dolinskog . Božju reč je proglasio Atila Feher mlađi,  Senior Evangeličke – Lutheran Biskupije u Rumuniji. U okviru Bogosluženja, svi prisutni sveštenici, Zoltan Deže Adorjani, biskup, Atila Feher, Senior, Gabor Dolinsky, Zamenik naše biskupije, Marta Dolinsky, Senior naše biskupije, Žombor Kovač, sveštenik iz Temišvara, Ester Kalit, sveštenik iz Fazekašvaršanda, Sofija Menđan, sveštenik iz Kule, blagoslovili su sveštenika.
Cermoniji su svojim prisustvom ukazali čast: Ištvan Pastor, predsednik Saveza Vojvođanskih Mađara, Jene Hajnal, predsednik Mađarskog Nacionalnog saveta, Tivadar Bunford, predsednik Skupštine grada Subotice, Tamaš Konečny, predsednik našeg crkvenog saveta, Silađi Mikloš, predsednik odbora za službenu upotrebu jezika i pisma, Janoš Žemberi, zamenik nadzornika zajednice iz Bajše, Dr. Šalamon Kamp, dirigent – dobitnik  Košutove nagrade, vođa Lutherania hora, Atila K. Novak, direktor Gimnazije za talentovane učenike „ Deže Kostolanji“, Čaba  Kern, predsednik Upravnok odbora fondacije „Pannonia“, Ištvan Bodžoni, direktor RTV-a Panon.
Zoltan Deže Adorjani biskup iz Transilvanije, ko je osveštio mladog sveštenika,rekao je, da oni zapravo osećaju da su se vratili kući kod Arona.“ Posebnom prilikom smatramo u maloj crkvi osveštenje sveštenika. Pošto ih ima u malom broju, oni su nam dragoceni saradnici. Ovo takođe simbolizuje da postoji život u ovoj  crkvi, u ovim zajednicama i da rad koji su naši preci nekada započeli, ima nastavak.
Jene Hajnal, predsednik Mađarskog Nacionalnog saveta poželeo je mladom svešteniku snagu, zdravlje i izdržljivost.“ U današnje vreme  posebnom prilikom se smatra osveštenje sveštenika. Briga o dušama, o ljudima odnosno naći put koji vodi do Boga predstavlja velik zadatak i u našoj zajednici za svakog predstavlja posvećenost i praznik.“
Pastor je nekada imao veliku porodičnu tradiciju. Danas se već u sve manjem broju prihvata ovaj izazov nakon prethodnika. Upravo iz tog razloga je nesvakidašnje, slučaj mladog sveštenika. Ištvan Pastor, predsednik Saveza Vojvođanskih Mađara sa radošću je učestvovao na osveštenju i lično je čestitao Dolinski Aronu.“ Zaista je bio jedan svečani i ponosni momenat. Čak i u porodičnom smislu, jer je brat mladog sveštenika  lider evangeličke biskupije, majka je evangelički sveštenik i pre 5 godina  im je umro otac, ko je bio biskup Evangeličke Hrišćanske  Crkve u Vojvodini. I u ovom kontekstu se podrazumevaju porodične osobine ove ceremonije koja je zaista bila dirljiva. Što po mom mišljenju ojačava evangeličku crkvu i ojačava mađarsku zajednicu u Vojvodini.“
Nakon osveštenja svi prisutni sveštenici i predstavnici biskupija položili su vence na kipove Martina Luthera, Ištvana Ivanjija i Janoša Kalvina, koje se nalaze na trgu Reformacije ispred Evangeličke crkve. Ceremonija se završila sa večerom ljubavi za sve prisutne u crkvenoj sali Evangeličke zajednice.