ReforMaraton 500 i u Subotici

ReforMaraton 500 i u Subotici
Pre 500 godina Hrišćanska crkva se obnovila, koja je počela sa udarcem, sa kojim je Martin Luther zakucao  svih 95 teorija na kapiju Wittenberga. Kao uspomena na ovaj događaj, 1. oktobra ove godine krenuće ReforMaraton 500. U toku ovog maratona u roku od 500 sati ( oktobar 1-21) na zidove, kapije 500 protestanskih crkava Panonske nizije postaviće  se  svih 95 teorija. Putanja je sledeća: Austrija - Burgenland, Zapadna Mađarska, Prekmurje, Podravina, Vojvodina, Srednja Mađarska, Visija, Podkarpatsko, Istočna Mađarska, Partium, Transilvanija, Sekelj. Ovaj udarac je u to vreme generisao velik pokret. Organizatori veruju da će i ovaj događaj izazvati velik pokret, kojoj će se pridružiti velik broj ljudi.
U toku jučerašnjeg dana maratonci su stigli i u Suboticu i doneli su svih 95 teorija, koja su zajedničkom snagom postavljena na kapiju Subotičke crkve. Interes za pokret povodom 500. jubileja reformacije bio je velik.
Gabor Dolinsky, Zamenik biskupa: „Posebno smo ponosni, da smo mi jedini dali lokaciju u Vojvodini za postavljanje svih 95 teorija odnosno za maraton.  Malo nam je bilo teže organizovati prelaz na putevima, ali smo uspeli okupiti tim sa puno entuzijazma, kako bismo i mi mogli prisustvovati i učestvovati u ovom programu.“
Čaba Bardoc, sveštenik, Sekelj:“ Za nas granice ne postoje,upravo iz tog razloga smo razmišljali o nekom takvom događaju koji obuhvata celu Panonsku niziju. Imali smo nameru da prevod svih 95 Lutherovih teorija odnesemo u što više zajednica i samim tim i ohrabrujuću poruku o reformaciji.