Skip to main content

2.1. Organizacija duhovnog života:

Crkvene opštine su ostale bez duhovnih vođa. Posle toga su pokušale da organizuju svoj crkveni život tako što su angažovale i do tada služeće đakone, koji su redovno održavali čitajuća bogosluženja.  Za krštenja, sakramentalne i druge službe su tražile pomoć od svešteničkog zbora bratske Reformatske Hrišćanske Crkve, koji su službe vršili po mađarskoj evangeličkoj Agendi. Tako je u Subotici dugi niz godina   Lajoš Pot [Póth Lajos] reformatski sveštenik služio redovno, svake nedelje, nedeljom. U Zrenjaninu [Nagybecskerek], Vršcu [Versec] i Beloj Crkvi [Tehértemplom] Karolj Lapiš [Lapis Károly], reformatski  sveštenik, a posle njegove smrti pak Karolj Marton [Marton Károly], reformatski senior-sveštenik vodi brigu o evangeličkim vernicima sve do današnjih dana. U Bečeju [Óbecse] Đula Rerig [Rőhrig Gyula], a nakon  njegove smrti Lajoš Tot [Tóth Lajos] reformatski sveštenik služi među reformatskim i evangeličkim vernicima. U Kikindi [Nagykikinda] Jožef Botka [Botka József] rimokatolički župnik je vršio svešteničke službe u toj verskoj zajednici prema evangeličkoj Agendi.

Ni jedan od sveštenika, seniora ili biskupa Slovačke Evangeličke Crkve nikada nije posetio mađarske ili nemačke verske zajednice, niti je iko od njih služio tamo, naime, nisu ni govorili mađarski jezik. Nisu ni zvali predstavnike mađarskih crkvenih opština na konferencije ili na sinod. Stavili su ih na stranu.

Gospodar crkava, međutim, u godinama 1971. i 1972. pozvao je teologe. U nedostatku duhovnog vođstva, upravo tadašnji predsednik Saveza luteranskih crkava, biskup Juraj Struharik je dao predlog u smislu 1. i 2. tačke člana 9. Pravilnika  Saveza luteranskih crkava u Jugoslaviji, ali samo pod uslovom, da je jedino u Bratislavi moguće studirati teologiju, jer Svetska luteranska federacija tamo obezbeđuje stipendije. Zato su i Mađari morali da studiraju na slovačkom jeziku. Po završetku studija obadva sveštenika su se vratila zajedno sa suprugama.

Tako je otpočela nova etapa u životu Crkve.

Povratnike je predsednik Saveza informisao da oni pripadaju tzv. “Mađarskom senioratu“. Senior ovog seniorata je Karol Halupka [Karol Chalupka], sveštenik iz Kovačice, on je „mađarski senior“. Ko i kada ga je izabrao, ne znamo, verovatno ga je biskup Struharik imenovao pre povratka diplomiranih teologa. Takozvani „mađarski“ senior nikada nije služio u mađarskim crkvenim opštinama.  Senioratske konvente nije sazivao, zapisnici  iz doba njegovih „godina služenja“ ne postoje, ali ni blagajničke knjige ili drugi dokumenti. Svetovne vođe verskih zajednica su mlade sveštenike povratnike informisali o tome da oni ne znaju  ni o kakvom mađarskom senioratu, nego samo o  Evangeličkoj Hrišćanskoj Crkvi u Srbiji – Vojvodini, koja ima dva seniorata[1], i to: u Bačkoj (subotička) i u Banatu (kikindska). Na pitanje, gde su dokumenti o tome? – u Subotici i Kikindi – svetovne vođe osetno nisu smeli da daju obaveštenja, jer su se bojali biskupa Struharika, koji je itekako primenjivao svoju vlast stečenu kod državnih organa.

Dokumenti i dopisivanja, Ustav i Pravilnici Evangeličke Hrišćanske Crkve Augsburškog veroispovedanja u Srbiji - Vojvodini su pronađeni na „skrivenim mestima“ u toku istraživačkog rada. To potvrđuje pretpostavku da je superintendent Šoštarec naslućivao događanja posle njegove smrti.[2]


[1] Videti: Prilozi: otisci pečata

[2] Napomena autora na bazi razgovora sa vernicima.

Crkvene zajednice
Bački Jarak
/sites/default/files/2021-01/K1_Kirche_Jarek_Bild_von_Mama-4fc00770.jpg
/sr/backi-jarak
Bačko Dobro Polje
/sites/default/files/2021-01/Ba%C4%8Dko%20Dobro%20Polje.jpg
/sr/backo-dobro-polje
Bečej
/sites/default/files/2020-03/1_0.jpg
/sr/becej
Beograd
/sites/default/files/2020-03/beograd_0.jpg
/sr/beograd
Feketić
/sites/default/files/2020-03/feketic.jpg
/sr/feketic
Kać
/sr/kac
Kikinda
/sites/default/files/2020-03/kikinda_0.jpg
/sr/kikinda
Kucura
/sr/kucura
Kula - Crvenka
/sites/default/files/2020-03/cservenka_0.png
/sr/kula-crvenka
Nadalj - Turija
/sr/nadalj-turija
Nova Pazova
/sites/default/files/2021-01/%C3%9Ajp%C3%A1zova.png
/sr/nova-pazova
Novi Bečej
/sites/default/files/2020-03/ujbecse_0.jpg
/sr/novi-becej
Novi Sad
/sr/novi-sad
Pančevo
/sites/default/files/2020-03/pancsova_0.jpg
/sr/pancevo
Ravno Selo
/sites/default/files/2020-03/sove_ravno_selo_village_street_and_protestant_churches_in_1925_0.jpg
/sr/ravno-selo
Savino Selo
/sites/default/files/2021-01/33521404.jpg
/sr/savino-selo
Sombor
/sites/default/files/2020-03/img_6034.jpg
/sr/sombor
Stari Vrbas
/sr/stari-vrbas
Subotica
/sites/default/files/2020-03/szabadka_0_0.jpg
/sr/subotica
Vrbas
/sites/default/files/2020-03/3.png
/sr/vrbas
Vršac
/sites/default/files/2021-01/Bela%20Crkva%20xxxx.jpg
/sr/vrsac
Zemun
/sites/default/files/2021-01/unnamed.jpg
/sr/zemun
Zrenjanin
/sites/default/files/2021-01/Zrenjanin%20slovacka-evangelisticka-crkva-52605f927d6b4.jpg
/sr/zrenjanin

2024. Fеbruar

Pon Uto Srе Čеt Pеt Sub Nеd
29
30
31
1
2
3
4
 
 
 
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
1
2
3
 
 
 
Pratite nas
 

Facebook stranice:

Bajsa Vrbas Kula

 

 

Duhovna hrana

Starješina izabranoj gospođi i djeci njezinoj, koju ja volim u istini, i ne samo ja, nego i svi koji su poznali istinu, Radi istine koja ostaje u nama i s nama će biti vavijek: Da bude s vama blagodat, milost, mir od Boga Oca i od Gospoda Isusa Hrista, Sina Očeva, u istini i ljubavi. Obradovah se veoma što sam našao neke od djece tvoje da hode u istini, kao što primismo zapovijest od Oca. A sad, molim te, gospođo, ne kao da ti novu zapovijest pišem, nego koju imadosmo od početka, da ljubimo jedni druge. A ovo je ljubav: da hodimo po zapovijestima njegovim. Ovo je zapovijest, kako čuste od početka, da po njoj hodite. Jer mnoge varalice iziđoše u svijet, koji ne priznaju Isusa Hrista da je došao u tijelu; takav je varalica i antihrist. Čuvajte se, da ne izgubimo ono što uradismo, nego da primimo potpunu platu. Svaki koji prestupa i ne ostaje u učenju Hristovom, taj Boga nema; a koji ostaje u učenju Hristovom, on ima i Oca i Sina. Ako neko dolazi k vama i ovo učenje ne donosi, ne primajte ga u kuću i ne pozdravljajte se. Jer ko se pozdravlja s njim, učestvuje u njegovim zlim djelima.”

 

( 2 Jn, 1-11 )
megvalosult a BGA alap tamogatasaval
BGA alap