Skip to main content

3.2. U Svetskoj luteranskoj federaciji:

Posle crkveno-obnovnog sinoda Evangelička Hrišćanska Crkva Augsburškog veroispovedanja u Srbiji – Vojvodini obratila se Svetskoj luteranskoj federaciji zvaničnim dopisom sa priloženim crkveno-istorijskim dokumentima, u kojem traži obnovu članstva crkve u Svetskoj luteranskoj federaciji i konstataciju pravnog kontinuiteta.

Evangelička Hrišćanska Crkva Augsburškog veroispovedanja u Srbiji – Vojvodini nikada nije opozvala svoje članstvo u Svetskoj luteranskoj federaciji. „Drugi“ su izdejstvovali da Svetska luteranska federacija otkaže članstvo. Kao što se već ispostavilo, došlo je do crkvenopolitičke malverzacije.

U pismu dr Oli-Peka Lasila [Dr. Olli-Pekka Lassila], sekretara za Evropu Svetske luteranske federacije od 30. marta 1998. godine stoji: „Dragi brate Dolinski, kao što to i Vi znate, i kako ste i Vi prikazali u svom pismu, trebamo da se molimo Gospodinu za ohrabrujućih razvoj u evropskim crkvama, a naročito u bivšim istočnoevropskim crkvama. Istovremeno, primetili smo da je u mnogim zemljama došlo do novih podela uz nacionalno-etničkih tenzija. Vodeći princip i cilj Svetske luteranske federacije je: unapređivanje zajednica i njihova zaštita, communio između crkava-članica i njihovih crkvenih opština, obzirom na luterane koji žive u ekumeničnim sredinama. Danas Svetska luteranska federacija ima jednu crkvu-članicu u Jugoslaviji i preko ove crkve-članice želimo da pružimo podršku Mađarskom Senioratu u Vojvodini. Spremni smo da otpočnemo dijalog sa Vama i biskupom Valentom o specijalnim zahtevima Mađarskog Seniorata.”[1]

 

Naravno, podrška od Svetske luteranske federacije preko jedine jugoslovenske crkve-članice, Slovačke Evangeličke Crkve, nikada nije stigla do naše Crkve.

Generalni sekretar Išmael Noko [Ishmael Noko] u svom pismu od 14. decembra 1999. godine izražava zahvalnost za sveobuhvatno istraživanje, i daje obećanje da će ga prostudirati. Kasnije, u pismu od 29. juna 2000. godine izražava žaljenje što, iako se  Izvršno veće Svetske luteranske federacije sastalo u Turkuu [Turku], međutim, u nedostatku vremena, nisu mogli da posvete potrebnu pažnju našem predmetu. Učiniće to sledeći put, na sednici u novembru.

Sinodalno veće naše crkve se obratio Svetskoj luteranskoj federaciji, generalnom sekretaru  dr. Išmaelu Nokou  novom molbom: „Molba Sinodskog veća Evangeličke Hrišćanske Crkve Augsburškog veroispovedanja u Srbiji – Vojvodini:

Evangelička Hrišćanska Crkva Augsburškog veroispovedanja u Srbiji – Vojvodini decenijama živi usamljena, obespravljena. U interesu razjašnjavanja njenog slučaja s poverenjem se obratila predstavništvu luterana širom sveta, Svetskoj luteranskoj federaciji. Dostavila je sve njene verodostojne dokumente, učestvovala je i na ličnom saslušanju. Dugo je iščekivala sednicu Izvršnog veća u Turkuu, u nadi da će našoj crkvi biti vraćen ukraden pravni status i dostojanstvo.

Evangelistička misija sveta odlazi u prašume, napuštena mesta, radi pronalaženja „jednog”, radi njegovog blaženstva. Mišljenja smo, da jedna mala crkva u srcu Evrope ima pravo na život, kao što je to bilo do 1967. godine.

U našem sadašnjem položaju, obespravljenost onemogućava stizanje bilo kakve inostrane pomoći do nas, obavljanje naših službenih poslova kod Ministarstva vera, kao i svih naših finansijskih poslova u državnim bankama.

Molimo, da Svetska luteranska federacija obezbedi  pravo naše Crkve na život, vrati njen pravni kontinuitet. Potpisnici: članovi sinodalnog veća.”[2]

U aprilu  2000. godine u Budimpešti došlo je do ličnog razgovora između predstavnika Svetske luteranske federacije,  dr.Oli Peka Lasile i dr. Peri Rasolondraiba [Dr. Péri Rasolondraibe], kao i biskupa Slovačke Evangeličke Hrišćanske Crkve u Jugoslaviji, Jana Valenta, i superintendenta Evangeličke Hrišćanske Crkve Augsburškog veroispovedanja u Srbiji – Vojvodini, Arpada Dolinskog, kojom prilikom su predstavnici Svetske luteranske federacije uzeli k znanju istorijske činjenice, ali su saopštili stav, prema kojem Svetska luteranska federacija i dalje istraje pri tome da treba učiniti korak napred, i to samo zajednički.

U februaru 2001. godine usledili su novi razgovori u Subotici i Novom Sadu. ,,Prilikom tih razgovora, dr. Lasila je tražio od Slovačke Evangeličke Crkve da prikažu dokumente o ujedinjenju, što se desilo  1967. godine. Biskup Valent je izjavio da takvih dokumenata nema. Ukoliko, međutim, Mađari žele da se izdvoje iz Slovačke Evangeličke Crkve, on to neće sprečiti.”[3]

 

Generalni sekretar Dr. Išmael Noko u pismu od 2. jula 2001. godine saopštava da je jedino telo, što može doneti odluku po tom predmetu je Veće Svetske luteranske federacije. Ako se odluka ne može doneti u septembru 2002. godine, u tom slučaju će predmet biti na dnevnom redu 2003.godine, na zboru Svetske luteranske federacije.

U međuvremenu novi sekretar za Evropu, Andreas Vele  [Andreas Wöhle] posetio je Suboticu, takođe forsirajući ujedinjenje, ali bez rezultata, jer je Sinodalno veće naše Crkve ostao pri svom stavu:

Saradnja između hrišćanskih crkava stvarno je za pohvalu, a između evangeličkih crkava služi u slavu Božju. Međutim, saradnja ili ujedinjenje se ne radi tako, što se jedna strana liši svog pravnog statusa i podređuje se drugoj.


[1] Videti: Prilozi: Dopisivanja, pismo dr Oli-Peka Lasila, sekretara za Evropu Svetske luteranske federacije  naslovljeno senioru Dolinskiu od 30. marta 1998. godine

[2] Videti: Prilozi: Dopisivanja: Pismo Sinoda Svetskoj luteranskoj federaciji

[3]  Putopis Lasile: During the discussions Bishop Valent, responding to our inquiry, indicated that no document about the merger of the ECCAC into the SECAC was found in the archives of the SECAC church. - If the “Hungarians” wish to remove themselves from SECAC, however, the Bishop would not stand in their way.”

Crkvene zajednice
Bački Jarak
/sites/default/files/2021-01/K1_Kirche_Jarek_Bild_von_Mama-4fc00770.jpg
/sr/backi-jarak
Bačko Dobro Polje
/sites/default/files/2021-01/Ba%C4%8Dko%20Dobro%20Polje.jpg
/sr/backo-dobro-polje
Bečej
/sites/default/files/2020-03/1_0.jpg
/sr/becej
Beograd
/sites/default/files/2020-03/beograd_0.jpg
/sr/beograd
Feketić
/sites/default/files/2020-03/feketic.jpg
/sr/feketic
Kać
/sr/kac
Kikinda
/sites/default/files/2020-03/kikinda_0.jpg
/sr/kikinda
Kucura
/sr/kucura
Kula - Crvenka
/sites/default/files/2020-03/cservenka_0.png
/sr/kula-crvenka
Nadalj - Turija
/sr/nadalj-turija
Nova Pazova
/sites/default/files/2021-01/%C3%9Ajp%C3%A1zova.png
/sr/nova-pazova
Novi Bečej
/sites/default/files/2020-03/ujbecse_0.jpg
/sr/novi-becej
Novi Sad
/sr/novi-sad
Pančevo
/sites/default/files/2020-03/pancsova_0.jpg
/sr/pancevo
Ravno Selo
/sites/default/files/2020-03/sove_ravno_selo_village_street_and_protestant_churches_in_1925_0.jpg
/sr/ravno-selo
Savino Selo
/sites/default/files/2021-01/33521404.jpg
/sr/savino-selo
Sombor
/sites/default/files/2020-03/img_6034.jpg
/sr/sombor
Stari Vrbas
/sr/stari-vrbas
Subotica
/sites/default/files/2020-03/szabadka_0_0.jpg
/sr/subotica
Vrbas
/sites/default/files/2020-03/3.png
/sr/vrbas
Vršac
/sites/default/files/2021-01/Bela%20Crkva%20xxxx.jpg
/sr/vrsac
Zemun
/sites/default/files/2021-01/unnamed.jpg
/sr/zemun
Zrenjanin
/sites/default/files/2021-01/Zrenjanin%20slovacka-evangelisticka-crkva-52605f927d6b4.jpg
/sr/zrenjanin

2024. Fеbruar

Pon Uto Srе Čеt Pеt Sub Nеd
29
30
31
1
2
3
4
 
 
 
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
1
2
3
 
 
 
Pratite nas
 

Facebook stranice:

Bajsa Vrbas Kula

 

 

Duhovna hrana

Starješina izabranoj gospođi i djeci njezinoj, koju ja volim u istini, i ne samo ja, nego i svi koji su poznali istinu, Radi istine koja ostaje u nama i s nama će biti vavijek: Da bude s vama blagodat, milost, mir od Boga Oca i od Gospoda Isusa Hrista, Sina Očeva, u istini i ljubavi. Obradovah se veoma što sam našao neke od djece tvoje da hode u istini, kao što primismo zapovijest od Oca. A sad, molim te, gospođo, ne kao da ti novu zapovijest pišem, nego koju imadosmo od početka, da ljubimo jedni druge. A ovo je ljubav: da hodimo po zapovijestima njegovim. Ovo je zapovijest, kako čuste od početka, da po njoj hodite. Jer mnoge varalice iziđoše u svijet, koji ne priznaju Isusa Hrista da je došao u tijelu; takav je varalica i antihrist. Čuvajte se, da ne izgubimo ono što uradismo, nego da primimo potpunu platu. Svaki koji prestupa i ne ostaje u učenju Hristovom, taj Boga nema; a koji ostaje u učenju Hristovom, on ima i Oca i Sina. Ako neko dolazi k vama i ovo učenje ne donosi, ne primajte ga u kuću i ne pozdravljajte se. Jer ko se pozdravlja s njim, učestvuje u njegovim zlim djelima.”

 

( 2 Jn, 1-11 )
megvalosult a BGA alap tamogatasaval
BGA alap