Skip to main content

5. SLUŽENJE NAŠE CRKVE DANAS

Redovna bogosluženja nedeljom i za vreme praznika obavljaju dva sveštenika, dva reformatska sveštenika u svojstvu stalne ispomoći i više đakona. Pošto je služenje dosta prošireno, ima crkvenih opština gde samo jednom mesečno stiže radosna vest Jevanđelja. Naša crkva ima dva studenta teologije.

Evangeličku veronauku obavljamo kako u crkvi, tako i u državnim osnovnim i srednjim školama. Redovno postoji i konfirmacijsko učenje, a konfirmacija se tradicionalno obavlja na dan praznika Duhovi. Omiljeni su časovi Biblije. Imamo i Nedeljnu školu.

Rad Udruženje žena je višestruki:

-    Grupe ručnog rada, koje se bave pravljenjem poklona, organizuju božićne vašare, iz čije zarade vrše haritativu delatnost.

-    U našoj crkvi su aktivna dva ženska hora.

-    Rad sa starim i bolesnim osobama, a uz pomoć Ekumeničke haritativne službe iz Novog Sada, mesečno se vrši  besplatno merenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi za sve zainteresovane.

-    gozbe ljubavi, gozbe i razna druga  praktična organizacija.

 

Naša crkva ima i aktivno Evangeličko hrišćansko omladinsko udruženje. Svoje aktivnosti  obavlja  u krugu dece i omladine.  Organizuje sve dečje programe, dečji Božić, letnje kampove katehizacije, omladinske susrete, omladinsku dramsku sekciju.

Više državnih radio stanica širom Vojvodine redovno emituju evangeličke programe na mađarskom i nemačkom jeziku.

Naša crkva je aktivni učesnik ekumenskih odnosa. Sa Reformatskom  Hrišćanskom Crkvom negujemo bratske dobre odnose. U pojedinim našim crkvenim opštinama decenijama služe reformatski sveštenici. Sa Katoličkom Crkvom godinama zajedno držimo Ekumeničku molitvenu osminu. Ove godine, u našoj evangeličkoj crkvi u Subotici, prvi put od 1918. godine, služio je zajedno katolički nadbiskup iz Beograda i Bački Episkop Pravoslavne Crkve.

 

Izgradili smo dobre odnose i sa državnim organima vlasti. Superintendent Evangeličke Hrišćanske Crkve Augsburškog veroispovedanja u Srbiji – Vojvodini član je Saveta za verska pitanja pri Vladi u Beogradu, rukovodioc je sekcije za verska pitanja  Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine. Gradske samouprave, kao i  Pokrajina pružaju skromnu materijalnu pomoć svim crkvama i verskim zajednicama, pa tako i nama.

Najveću poteškoću čini ogroman nedostatak sveštenika, kao i nedostatak materijalne pomoći. Jedna od naših teologa, koja je studirala na Fakultetu verskih nauka u Budimpešti, vrativši se kući započela je službu u Kikindi, ali zatražila je odobrenje vraćanja u Mađarsku, zbog sklapanja braka.”[1]

Čim bi naša Crkva dobila veću materijalnu pomoć, mogla bi da rekonstruiše svoje objekte, i da postavi sveštenike u službu. Bila bi potrebna velika misijska delatnost, jer je prošlost učinila svoje. U Vojvodini još uvek živi više od 300.000 Mađara, od kojih veliki procenat ne pripada ni jednoj verskoj zajednici.

U tome vidimo značaj misijske delatnosti, ali u nedostatku materijalnih sredstava, realizacija ovog zadatka je otežana, i zato smo u nepovoljnom položaju u odnosu na misijske delatnosti drugih verskih zajednica.

 

U ovakvim okolnostima vrši Evangelička Hrišćanska Crkva Augsburškog veroispovedanja u Srbiji – Vojvodini svoju  službu Jevanđelja, s blagoslovom Gospodara Crkve i uz skromnu materijalnu pomoć Ministarstva vera i  lokalnih samouprava. Istraživanja i dokumenti su legitimisali našu crkvu, kako pred zakonodavnim telima Republike Srbije, tako i pred onim lokalnim samoupravama, na čijoj teritoriji vršimo naše službe.

Nemamo osećaj da smo izbrisani iz jedinstva evangelista!  Usled vladajuće crkvene politike, decenije istorije su zamaglile istoriju naše crkve, ali nisu mogle da je konačno izbrišu. Pronalaženjem istorijskih dokumenata, imamo utisak, da su se nastojanja za negiranje naše crkve povukla. Konačno, naša Crkva ni do dana današnjeg nije dobila ni usmeno ni pismeno obaveštenje o brisanju svog članstva u Svetskoj luteranskoj federaciji.


[1] Videti: Prilozi: Molba Hargite Makan [Makán Hargita]

Crkvene zajednice
Bački Jarak
/sites/default/files/2021-01/K1_Kirche_Jarek_Bild_von_Mama-4fc00770.jpg
/sr/backi-jarak
Bačko Dobro Polje
/sites/default/files/2021-01/Ba%C4%8Dko%20Dobro%20Polje.jpg
/sr/backo-dobro-polje
Bečej
/sites/default/files/2020-03/1_0.jpg
/sr/becej
Beograd
/sites/default/files/2020-03/beograd_0.jpg
/sr/beograd
Feketić
/sites/default/files/2020-03/feketic.jpg
/sr/feketic
Kać
/sr/kac
Kikinda
/sites/default/files/2020-03/kikinda_0.jpg
/sr/kikinda
Kucura
/sr/kucura
Kula - Crvenka
/sites/default/files/2020-03/cservenka_0.png
/sr/kula-crvenka
Nadalj - Turija
/sr/nadalj-turija
Nova Pazova
/sites/default/files/2021-01/%C3%9Ajp%C3%A1zova.png
/sr/nova-pazova
Novi Bečej
/sites/default/files/2020-03/ujbecse_0.jpg
/sr/novi-becej
Novi Sad
/sr/novi-sad
Pančevo
/sites/default/files/2020-03/pancsova_0.jpg
/sr/pancevo
Ravno Selo
/sites/default/files/2020-03/sove_ravno_selo_village_street_and_protestant_churches_in_1925_0.jpg
/sr/ravno-selo
Savino Selo
/sites/default/files/2021-01/33521404.jpg
/sr/savino-selo
Sombor
/sites/default/files/2020-03/img_6034.jpg
/sr/sombor
Stari Vrbas
/sr/stari-vrbas
Subotica
/sites/default/files/2020-03/szabadka_0_0.jpg
/sr/subotica
Vrbas
/sites/default/files/2020-03/3.png
/sr/vrbas
Vršac
/sites/default/files/2021-01/Bela%20Crkva%20xxxx.jpg
/sr/vrsac
Zemun
/sites/default/files/2021-01/unnamed.jpg
/sr/zemun
Zrenjanin
/sites/default/files/2021-01/Zrenjanin%20slovacka-evangelisticka-crkva-52605f927d6b4.jpg
/sr/zrenjanin

2024. April

Pon Uto Srе Čеt Pеt Sub Nеd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
 
 
 
 
 
Pratite nas
 

Facebook stranice:

Bajsa Vrbas Kula

 

 

Duhovna hrana

Starješina izabranoj gospođi i djeci njezinoj, koju ja volim u istini, i ne samo ja, nego i svi koji su poznali istinu, Radi istine koja ostaje u nama i s nama će biti vavijek: Da bude s vama blagodat, milost, mir od Boga Oca i od Gospoda Isusa Hrista, Sina Očeva, u istini i ljubavi. Obradovah se veoma što sam našao neke od djece tvoje da hode u istini, kao što primismo zapovijest od Oca. A sad, molim te, gospođo, ne kao da ti novu zapovijest pišem, nego koju imadosmo od početka, da ljubimo jedni druge. A ovo je ljubav: da hodimo po zapovijestima njegovim. Ovo je zapovijest, kako čuste od početka, da po njoj hodite. Jer mnoge varalice iziđoše u svijet, koji ne priznaju Isusa Hrista da je došao u tijelu; takav je varalica i antihrist. Čuvajte se, da ne izgubimo ono što uradismo, nego da primimo potpunu platu. Svaki koji prestupa i ne ostaje u učenju Hristovom, taj Boga nema; a koji ostaje u učenju Hristovom, on ima i Oca i Sina. Ako neko dolazi k vama i ovo učenje ne donosi, ne primajte ga u kuću i ne pozdravljajte se. Jer ko se pozdravlja s njim, učestvuje u njegovim zlim djelima.”

 

( 2 Jn, 1-11 )
megvalosult a BGA alap tamogatasaval
BGA alap